Rodusta

Luonne 

Nevat ovat erittäin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajaansa. Oma ihminen saa nauttia runsaista hellyyden osoituksista; kovaäänisestä kehräyksestä, lempeästä sirkutuksesta, sekä suukoista. Neva on kotona läsnä joka paikassa ja tarjoaa auttavaa tassua kotiaskareissa. Rotu on myös tietyllä tavalla herkkävaistoinen, tietää milloin kannattaa pitää etäisyyttä ja odottaa parempaa hetkeä. Neva tulee yleensä hyvin toimeen muiden eläinten kanssa. Nämä kissat rakastavat kaikenlaisia leikkejä ja monet noutavat mielellään tavaroita. Urokset ovat usein rauhallisia ja lempeitä nallekarhuja, naaraat taas aktiivisempia ja leikkisämpiä.  

Rakenne

Nevan rakenne on massiivinen ja hieman tynnyrin muotoinen: vartalo on lihaksikas ja rintakehä leveä. Jalat ovat vahvaluustoiset, keskimittaiset, tassut ovat isot ja pyöreät. Varpaiden välissä on mahtavat karvatupsut. Häntä on paksu ja tuuhea "pölyhuiska", ylettyen kissaa noin hartioihin asti.

Pää on hieman leveyttään pidempi ja massiivinen, poskipäät ovat hyvin kehittyneet.

Korvat ovat keskikokoiset tai pienehköt, niissä on runsaasti karvaa sisällä ja kärjissä pienet tupsut. Silmissä tulisi olla valpas ja hieman villi metsäkissan katse. Silmät ovat siniset, sävy vaihtelee vaalean sinisestä syvän siniseen.

Neva on keskikokoinen tai iso kissa, sukupuoliero on yleensä selkeä - urokset painavat keskimäärin kuudesta kahdeksaan kiloa, naaraat usein neljästä kuuteen kiloon. Neva on hitaasti kehittyvä rotu, ja on täysikasvuinen usein vasta 5-vuotiaana. Neva on hämmästyttävän ketterä, erittäin nopea, sekä uskomaton hyppytaituri.

Turkki ja värit

Nevan turkki on tuuhea ja kolmikerroksinen. Päällysturkki on nevalla vettä hylkivä ja karkean tuntuinen. Kesäturkki voi olla reippaasti lyhyempi kuin muhkea talviturkki, usein kesäturkissa kauluria ei juuri ole ja villahousutkin kutistuvat. Huolimatta talviturkin muhkeudesta on se silti yleensä helppo hoitoinen, eikä juuri takkuunnu. Kampaus silloin tällöin riittää pitämään turkin kunnossa; poikkeuksena karvanlähtöaika, jolloin kissaa kannattaa kammata tiheämmin. Näin karvaa ei kulkeudu tolkuttomasti kissan vatsaan sen pestessä itseään eikä kissalla kerkeä muodostumaan isoja takkuja turkkiin irtoavista karvoista.

Nevat syntyvät kokonaan valkoisina. Vähitellen väriä alkaa kehittyä pointteihin eli naamaan, korviin, jalkoihin ja häntään. Väri kehittyy lähes koko kissan iän ja usein vaihtelua voi olla talvi- ja kesäturkin sävyissä. Pointtien pitäisi olla aina selkeästi tummemmat ja erottuvat muuhun vartalon väriin verrattuna.

Nevalla hyväksytyt värit ovat ruskea, sininen, punainen, creme ja kilpikonna, sekä näiden hopea- ja golden-muunnokset. Nevoja on yksivärisiä kuviottomia ja kuviollisia tabbyja, valkoisella tai ilman. Valkoisen määrää ei ole nevalla rajattu mitenkään; erona esimerkiksi ragdolliin tai birmaan, neva ei voi olla ns. värivirheellinen.


Lisää rodusta pääset lukemaan Kissa -lehden numerosta 3/2021, sivuilta  8-15, kirjoittajat rodun KTO ryhmä: Seija Suonuuti, Henna Kartano, Heli Holma, Anne Puhilas, Marjut Blomqvist