Näyttelyt

Kissanäyttelyt ovat mielenkiintoinen harrastus, jossa kohtaa runsaasti samanhenkisiä ihmisiä ja kauniita kissoja. ​Nevojakin alkaa pikkuhiljaa nähdä näyttelyissä ja nykyään arvosteltavana voi olla jopa lähemmäs 10 nevaa aiemman 1-2 sijaan. Näyttelyt ovat mukava harrastus. Kokeilemisen arvoista, vaikka kissan olisi hankkinutkin "vain" lemmikiksi! Opastusta ja neuvontaa näyttelytoimintaan sen kaikissa vaiheissa voit pyytää kissasi kasvattajalta, sekä yhdistykseltämme ottamalla rohkeasti yhteyttä! Mikäli tiedät jo pentua etsiessä, että olet kiinnostunut näyttelyistä, kannattaa siitä mainita kasvattajalle.

Näyttelyyn valmistautuminen

Näyttelyyn valmistautuminen alkaa ilmoittautumisella, mikä tapahtuu pääsääntöisesti Kissaliiton oman järjestelmän, Omakissan kautta. Mikäli se ei jostain syystä onnistu, täytetään Kissaliiton sivuilta löytyvä kotimaan näyttelyilmoittautumislomake, johon liitetään mukaan kuitti näyttelymaksun suorittamisesta. Kissan kaikkien omistajien tulee olla rotukissayhdistyksen jäseniä, jotta kissan voi tuoda näyttelyyn. Ilmoittautuminen aukeaa yleensä 1-2kk ennen varsinaista näyttelyä. Omakissasta saat muutakin tietoa ko. näyttelystä, kuten tietoa näyttelypaikasta, näyttelyn koosta ja kutsutuista tuomareista. Ilmoittautuminen on helppo ja selkeä tehdä, minkä jälkeen voit suorittaa osallistumismaksun ilmoittautumisen yhteydessä saamiesi tietojen avulla. Eräpäivä on yleensä ilmoittautumispäivä. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että kissasi rokotukset ovat voimassa; toki muutenkin, mutta myös näyttelyssä, mihin olette menossa. Näyttelykutsussa on usein ilmoitettu viimeinen mahdollinen rokotuspäivä.

Seuraava valmistautumisvaihe on hankkia tarvittavat, ehkä vielä puuttuvat varusteet. Tärkeimmät varusteet kissaa ajatellen näyttelyssä ovat luonnollisesti kantokoppa, rekisterikirja/passi (asianmukaisilla rokotusmerkinnöillä), näyttelyhäkki ja -alunen/verhot, käsidesi, talouspaperi/puhdistuspyyhkeitä, hiekkalaatikko (lapio ja pusseja), ruokakuppi, tuttua kuivamuonaa, juoma-astia, leluja, karstat/kammat, sähköisyyden poistaja, talkki ja hakaneuloja näyttelynumeroita varten. Niillä pääsee jo pitkälle, mutta jos näyttelystä haluaa tehdä mielekkään, mukaan kannattaa varata myös itselle eväitä ja retkituoli. Toisinaan näyttelypaikoilla on pieni kahvio, mistä saa juotavaa ja pientä purtavaa. Kesäaikaan näyttelypaikat voivat lämmetä ja mukavuutta kissalle tuo häkkituuletin, viilennysalustat tai kylmäkallet, jne. Päivä voi olla pitkä, vaikka kissan näyttelypäivä ei kantaisi ns. "päätyyn asti", poistua saa vasta luvan saatua. Paikalle tullut yleisö on maksanut lipusta nähdäkseen myös sinun hienon kissasi. Muuta mukavaa mukana-osioon kuuluu roskapussi, häkinalus-liina, joka peittää hiukan mukana olevaa tavaramäärää ja antaa siltä osin hiukan yksityisyyttä. Joskus näkee myös rekvisiittaa häkin koristeluun ja kylttejä, jotka kertovat esillä olevasta kissasta enemmän. Tässäkin oma kokemus kertoo ajan myötä, mitä juuri sinä kaipaat, että reissu onnistuu loistavasti teiltä molemmilta!

Kun tilanne on hallussa varusteiden osalta, seuraava etappi on pesu ja kuivaus. Tähän saat varmasti parhaat vinkit kasvattajalta, mutta myös yhdistys voi neuvoa sinua ennen pesun aloittamista. Jos alat käydä useammin näyttelyissä, oma kokemus tuo arvokasta tietoa juuri sinun kissasi pesujen suhteen. Tämä vaihe on syytä tehdä huolellisesti, sillä se vähentää puunaamisen tarvetta paikan päällä, ja antaa siten kissalle enemmän aikaa levätä. Kokeilemalla löydät parhaiten omat rutiinisi kissasi kanssa. Joskus yritys ja erehdys voi viedä parhaan ratkaisun jäljille, eikä yhdestä vastoinkäymisestä kannata heittää pyyhettä kehään!

Noin 1-2 viikkoa ennen näyttelypäivää saapuu vahvistuskirje, joko sähköpostitse tai postitse. Tarkista, että kissasi tiedot ovat oikein: näyttelyluokka, väri, sukupuoli, syntymäaika jne. Liitteenä on usein infokirje, joka kannattaa lukea huolella. Siitä selviää esimerkiksi, onko häkkipaikat etukäteen jaettu ja numeroitu, onko kyseessä tavallinen vai euronäyttely ja muita tärkeitä yksityiskohtia. Myös tuomari, joka arvostelee kissasi, selviää vahvistuskirjeestä. Mikäli kissasi luokka tai joku tiedoista on väärin, täytyy näyttelysihteerille lähettää mahdollisimman pian asiasta sähköpostia ja pyytää korjaamaan tiedot ajan tasalle.

Edellisenä iltana on hyvä olla pakattuna tavarat valmiiksi, sillä joskus lähtö on hyvinkin aikaisin. Näyttelyaamuna boksiin laitetaan sitten puhdas, hyvin valmisteltu kissa, jolta on myös kynnet lyhennetty huolellisesti.

Näyttelypäivän kulku

Näyttelyaamu saattaa alkaa eläinlääkärin tarkastuksella, jossa pyritään varmistumaan, ettei sairaita kissoja päädy näyttelytiloihin tartuttamaan muita kissoja. Yleensä nämä ovat pistokokeita, joskus arpa ratkaisee, menetkö suoraan ilmoittautumiseen, vai pysähdytkö eläinlääkärin pöydän luona. Assistentit opastavat jonotuksessa. Ole kärsivällinen ja pidä kissan rokotusmerkinnät sisältävät paperit hyvin käsillä. Viimeistään omaa kissa edeltävän kissan mennessä pöydälle, ota paperit valmiiksi esille, jotta tarkastus pääsee etenemään sujuvasti. Eläinlääkäri katsoo kissan korvat, silmät, suun, tarkastaa imusolmukkeet ja kurkistaa hännän alle. Toisinaan eläinlääkäri saattaa ottaa sienitestinkin, jonka tuloksen saat 2-3 viikon kuluessa. Usein ilmoittautuminen tapahtuu tarkastuksen yhteydessä, tai välittömästi sen jälkeen erillisessä ilmoittautumispöydässä. Siellä sinulta tiedustellaan kissan näyttelyyn ilmoittaneen henkilön nimeä. Mikäli kissasi on näyttelyssä molemmat päivät, muista ilmoittaa myös siitä, ettet joudu sunnuntaiaamuna uudelleen tarkastukseen.

Sitten etsimään omaa paikkaa. Näyttelyssä on saatettu valmiiksi numeroida paikat ja häkkikartta löytyy yleensä heti ilmoittautumisen läheisyydestä. Tai jos näyttelyssä ei ole valmiiksi merkittyjä paikkoja, voit valita ensimmäisen vapaan paikan oman rotusi alueelta. Desinfioi/pystytä ja sisusta häkki, päästä kissa kantokopasta tutustumaan ja asettumaan siihen. Muista myös laittaa häkkiin kissasi kilpailunumero; se pitää olla kissan mukana koko näyttelypäivän ajan, myös esittäjällä, kun kissa viedään arvosteluun ja vertailuun. Tässä välissä kannattaa etsiä oman tuomarin pöytä. Mikäli pöytään tai sen viereen on jo kiinnitetty arvostelujärjestys, kannattaa tarkistaa missä vaiheessa kissasi vuoro on. Näytteilleasettajan vastuulla on tuoda kissa ajoissa arvosteluun, joten arvostelun etenemistä on syytä seurata. Mikäli olet epävarma, tuomarin assistentti ja muut kokeneemmat näyttelykonkarit auttavat mielellään! Kissa kannattaa tuoda tuomaripöydän läheisyyteen, kun omaan vuoroosi on pari kissaa välissä; näin ei tule turhaan kiire. Siinä vaiheessa kissasi on jo häkin luona valmiiksi kammattu, korkeintaan enää viimeinen silaus karstalla juuri ennen tuomarinpöydälle menoa.

Kun vuorosi tulee, jää ensin pienen matkan päähän tuomarin pöydästä ja kannattele kissaasi siten, että tuomari näkee kokonaiskuvan. Ollessaan valmis, tuomari kutsuu kissasi pöydälle ja silloin voit laskea kissasi tuomarin tarkasteltavaksi. Tuomari tekee ensin kissastasi laatuarvostelun rodun standardiin verraten. Mikäli saman rodun ja väriryhmän kissoja on vähintään kolme, verrataan kissoja keskenään ja valitaan Värin Paras (engl. Best In Variety). Jos kissa on riittävän hyvä, tuomari voi pyytää sen palaamaan myös Tuomarin Parhaan vertailuun. Siinä tuomari valitsee parhaat kissansa, erikseen aikuiset urokset, aikuiset naaraat, kastraattiurokset, kastraattinaaraat, nuoret ja pennut. Tuomarin Parhaiden valinta tehdään, kun tuomari on saanut arvosteltua hänellä olleet kyseisen kategorian kissat. Tuomareiden Parhaat kissat kilpailevat sitten keskenään Kategorian Parhaan voitosta (engl. Best In Show), joskus myös sen voittajat vielä Best Of Best voitosta. Kategorian Parhaat valitaan päivän viimeiseksi järjestettävässä paneelissa, jossa assistentit esittävät kissat tuomareille.

Kun kissasi on käynyt läpi laatu- ja vertailuarvostelut, muista hakea arvosteluseteli - niitä ei yleensä postiteta jälkikäteen. Setelin avulla saat ruusukkeen ja mahdolliset muut palkinnot. Joissain näyttelyissä ruusukkeet ovat maksullisia. Näyttelypaikalta voi poistua vasta, kun kuulutuksilla siihen annetaan lupa. Jätäthän häkkipaikkasi aina siistiksi lähtiessäsi, kaikki roskat roskiin, jne. Ystävällinen ja tarpeellinen huomio järjestäjiä kohtaan on vesikupin tyhjennyspaikka. Niitä ovat häkkirivistöjen päädyissä olevat ämpärit. Näin helpotat osaltasi näyttelyä purkavien ihmisten arvokasta työtä.​

Lisätietoa Suomen Kissaliiton sivuilta:

https://www.kissaliitto.fi/nayttelyt/kissanayttely


Alhaalla näyttelyistä tunnelmakuvia vuosilta 2016-2022.


Korona-ajan näyttelyistä

Korona-aikana näyttelyt ovat noudattaneet usein Drive-In-kaavaa, jolloin kissallesi annetaan etukäteen arvosteluaika, mikä ilmenee vahvistuskirjeestä. Tämä on varsin turvallinen tapa, sillä tuomari ei saa aloittaa arvostelua ennen ko. aikaa. Toisinaan tuomari voi olla myöhässä aikataulustaan, joten ilmoitettu aika ei välttämättä pidä. Muuten kaava menee samaa rataa kuin tavallisessa näyttelyssä, mutta tällaisessa näyttelyssä sinun ei siis tarvitse istua aamusta asti paikalla, vaan tulet hyvissä ajoin ennen annettua aikaa paikalle, että kerkeät hyvin käydä kissasi kanssa mahdollisessa eläinlääkärin tarkastuksessa ja tietenkin ilmoittautua ennen aikaasi tuomarille. Luonnollisesti näissä näyttelyissä on ollut vahva maskisuositus koko näyttelyn ajan ja järjestäjät ovat kiinnittäneet huomiota myös turvaväleihin. Jos kissasi pääsee jatkoon, on jatkoa usein saanut odottaa vaikkapa autossa tai on ollut mahdollisuus pystyttää häkki niille varatulle alueelle ns. normaalin näyttelyn tapaan - väljemmillä väleillä.

Huomioithan, ettei auringonpaisteella tai ylipäätään kuumalla kelillä kissaa sovi jättää kuumaan, tai pakkasella kylmään autoon yksin odottelemaan arvosteluaikaa, vaan sen hyvinvointiin on myös silloin kiinnitettävä hyvää huomiota. Paras keino kuumalla tai kylmällä on pystyttää näyttelyhäkki niille varatulle alueelle, jolloin voit seurata paremmin rakkaan ystäväsi vointia ja näyttelyn kulkua. Näkyvin ero normaaliin näyttelyyn on siinä, että kun kissasi näyttely on ohi, saat vapaasti lähteä paikalta. Huomioithan, että myös Drive-In-näyttelyissä kissalla tulee olla näyttelynumero näkyvillä koko näyttelyssä olo ajan.